Heupklachten

Je heupgewricht is stabiel en sterk en bestaat uit veel verschillende samenwerkende onderdelen, zoals spieren, pezen, botten, bursa (slijmbeurs) en ligamenten. Met elk daarvan kan wel iets mis gaan. Vaak worden heupklachten gediagnosticeerd als bursitis (slijmbeursontsteking) of artrose en worden corticosteroïden injecties geadviseerd. Heb jij een van die diagnoses gekregen of misschien aan jezelf gegeven? Heupklachten kunnen ook bestaan uit:

  • liespijn;
  • ischias-achtige symptomen;
  • pijn in de onderrug;
  • pijn rond de billen;
  • een beperkte beweeglijkheid in de heup.

Artrose, bursitis, ischias

Bij de diagnoses artrose, bursitis en ischias wordt dus helaas zelden naar triggerpoints gekeken, terwijl deze wel van grote invloed kunnen zijn op de ervaren intensiteit van de klachten. Waarom heeft de ene persoon met dezelfde hoeveelheid artrose geen klachten en de andere wel? Mogelijk is er dus wel sprake van artrose, maar wordt de pijn die je voelt vooral veroorzaakt door triggerpoints. Wil je hier meer over weten? Bij een intake en eerste onderzoek wordt al snel duidelijk of jij (mogelijke mede) last hebt van triggerpoints en of wij er samen dus iets aan kunnen doen.

Dit kun je alvast zelf doen:

Al vanaf je 40ste is het verstandig om voordat je opstaat onbelaste bewegingen in bed te doen. Hiermee activeer je de aanmaak van gewrichtsvocht, dat dient als smeerolie. Zo maak je je gewrichten klaar om je lichaamsgewicht te dragen en dagelijkse bewegingen uit te voeren. Voor de heup doe je dit als volgt:

– Zit rechtop in bed, houdt de benen gestrekt, trek de tenen naar je toe.
– Beweeg de voorvoeten een aantal keer naar links en naar rechts.
– Zo vindt er rotatie plaats in het heupgewricht.
Een goede start van de dag! (uiteraard is het ook altijd goed dit met andere gewrichten te doen)